Translate

Πάνω από €2,5 δισ. η διαφορά για το 2013 στη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Δεν μπορεί να μην δοθεί η δόση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τονίζει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών



Συνεχίζονται οι συναντήσεις ως το Eurogroup της Δευτέρας, ανέφερε μετά το ραντεβού με την τρόικα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόϊκα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανεχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

«Δουλεύουμε με ορίζοντα το Eurogroup με στόχο το βέλτιστό δυνατό αποτέλεσμα»,  ανέφερε η ίδια πηγή, χωρίς ,όμως, να διευκρινίσει αν ο στόχος είναι να κλείσει το πακέτο ως την Κυριακή.

Η συνάντηση με την τρόικα πήγε κάπως καλύτερα ανέφερε το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αλλά η διαφορά είναι μεγάλη παραμένοντας πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά μέτρα για το 2013

Προσπαθούμε, τόνισε, να μη φτάσουν οι περικοπές των δαπανών από 7,5 δισ. ευρώ,  στα 9,5 δισ. ευρώ.

Δεν μπορεί να μη δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δεν αντέχουμε, υποστήριξε, τονίζοντας ότι υπάρχει διαφωνία για τα μακροοικονομικό σενάριο καθώς η τρόικα επιμένει για ύφεση 5% το 2013, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Βήματος, ενώ εμείς υποστηρίζουμε ότι θα φτάσει κοντάστο 4%.

Δήλωση Στουρνάρα μετά τη συνάντηση με Σαμαρά

Την ύπαρξη «μεγάλου κενού» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετέβη αμέσως μετά τη νέα συνάντηση που είχε με την τρόικα.

Οι διαπραγματεύσεις είναι «σε καλό δρόμο, συνεχίζονται» δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας όμως ότι το κενό «είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός».

Σε κάθε περίπτωση κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το πακέτο θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. «Θα έρθουν στις δικές μας θέσεις, θα πάμε στις δικές τους. Θα φανεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ούτως ώστε η δόση να έρθει πάρα πολύ γρήγορα». Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζε εξάλλου ότι «δεν μπορεί να μη δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Στουρνάρα η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild», η έκθεση της τρόικας αναμένεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κάποια διαφωνία με την τρόικα. «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την τρόικα. Είμαστε στο σωστό δρόμο και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα λάβει φρέσκο χρήμα από το τελευταίο πακέτο».

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, μόνο περισσότερο χρόνο» και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάει προετοιμασμένη στη συζήτηση με τους εταίρους της. «Πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι για την ύφεση. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να
συνεχιστεί για πάντα», δήλωσε.  


Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις