Translate

ΤΑ 15 ΜΕΤΡΑ : Φτηνότερα καύσιμα, πάταξη λαθρεμπορίου

Θεσμικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς υγρών καυσίμων και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών ανακοίνωσαν χθες οι Κ. Χατζηδάκης, Θ. Σκορδάς, Μ. Παπαγεωργίου και Γ. Μαυραγάνης


Με στόχο τη μείωση των τιμών των καυσίμων και την πάταξη του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση προχωρά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου στη θέσπιση 15 μέτρων.
Για πρώτη φορά τα τρία συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, ΠΕΚΑ και Οικονομικών συνεργάστηκαν και ανακοίνωσαν χθες θεσμικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς υγρών καυσίμων και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών.

Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου και Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ανακοίνωσε συνοπτικά την απελευθέρωση της χρήσης βυτιοφόρων οχημάτων από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, την αποδέσμευση της τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας στους χώρους των διυλιστηρίων ώστε να ανοίξουν οι εισαγωγές καυσίμων, αλλά και κανόνες στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και των τελευταίων προς τους πρατηριούχους.

Tα μέτρα
Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

1 Εγκατάσταση συστημάτων εισροών - εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.
2 Εως τα μέσα Νοεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση για την τοποθέτηση συστημάτων GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων (βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά μέσα).
3 Η τοποθέτηση ιχνηθετών, για τους οποίους αναμένεται η σχετική προκήρυξη μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
4 Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου αναμένεται το τελικό πόρισμα για την ενοποίηση των προδιαγραφών πετρελαίου κίνησης - πετρελαίου θέρμανσης.
5 Δίνεται η δυνατότητα στα ανεξάρτητα πρατήρια να μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως χωρητικότητας.
6 Τα ανεξάρτητα πρατήρια θα μπορούν να μισθώνουν Δ.Χ. βυτιοφόρα.
7 Τα βυτιοφόρα οχήματα ανεξαρτήτως τονάζ, με το εμπορικό σήμα του μεταφορέα ή του ανεξάρτητου πρατηρίου αποκτούν πρόσβαση στα διυλιστήρια και στις εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας για μεταφορά καυσίμων.
8 Τα πρατήρια μπορούν να διαθέτουν βυτιοφόρα οχήματα χωρίς περιορισμούς ως προς το πλήθος και το τονάζ.
9 Υποχρεώνονται τα διυλιστήρια να προβαίνουν σε αναλυτικό προσδιορισμό των στοιχείων κόστους που χρεώνουν στους πελάτες τους.
10 Τίθενται κανόνες διαφάνειας στις συμβάσεις εταιρειών εμπορίας - πρατηριούχων.
11 Υιοθετείται με νόμο κοινοτική οδηγία για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας.
Ελεγχοι σε πρατήρια για ελλειμματικές ποσότητες
Προστασία των καταναλωτών
Τέσσερα είναι τα μέτρα για την αγορά των καυσίμων και αφορούν στην προστασία των καταναλωτών.
12 Το υπουργείο Ανάπτυξης βγάζει σε λίγες μέρες ειδικά διασκευασμένο όχημα το οποίο θα πηγαίνει για ελέγχους σε πρατήρια προκειμένου να εντοπίζει εκείνους τους πρατηριούχους που παραδίδουν ελλειμματικές ποσότητες. Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για τις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης.
13 Καταργείται η παλιά βενζίνη LRP.
14 Στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων δίνεται η δυνατότητα στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης να αναρτούν τις τιμές πώλησης ανάλογα με τις ποσότητες παραγγελίας.
15 Αυστηρότερες προϋποθέσεις ως προς την ευθύνη των πρατηριούχων και των εταιρειών που τοποθετούν τις αντλίες καυσίμων.

Οι κ. Χατζηδάκης και Παπαγεωργίου εκτίμησαν ότι με τα μέτρα αυτά αναμένεται να υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στις τιμές, καθώς ανοίγει η αγορά και μειώνεται το κόστος της μεταφοράς καυσίμων. Ερωτηθείς ο κ. Μαυραγάνης για το αν σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να θέσει αίτημα στην τρόικα για μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, απάντησε πως «αν αποδειχθεί ότι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης αυξάνει τα έσοδα, τότε αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να αιτηθεί η κυβέρνηση τη μείωση. Επίσης αυτό θα συμβεί (αίτημα για μείωση των φόρων) αν με τα μέτρα συλληφθεί ένα μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου των καυσίμων».

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις