Πέμπτη

ΙΚΑ: Στάση πληρωμών, χωρίς επιπλέον κρατική χρηματοδότηση

Το Ταμείο χρειάζεται 1,4 δισ. ευρώ για τις συντάξεις - Αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία


Χωρίς πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΙΚΑ δεν είναι σε θέση να καταβάλει τις συντάξεις έως το τέλος του έτους. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του 2012.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων του ΙΚΑ κ. Ν. Χατζόπουλος σε συνέδριο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή καταβολή των συντάξεων τους επόμενους μήνες.
«Απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους» τόνισε ο συνδικαλιστής, ενώ προέβλεψε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα το 2013, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων του ταμείου - λόγω της μείωσης της απασχόλησης - αλλά και του αναμενόμενου αυξημένου αριθμού των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ έχει ως εξής:

1. Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ έχει απορροφήσει στο 9μηνο το 87,9% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.

2. Τα έσοδα στο οκτάμηνο του 2012 είναι κατά μέσο όρο μειωμένα κατά 18-19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και φτάνουν τα 522 εκατ. ευρώ τον μήνα, δηλαδή τα 6.240 δισ. σε ετήσια βάση. Αν αφαιρεθεί η κρατική επιχορήγηση που ήδη έχει απορροφηθεί (4,1 δισ. ευρώ) τα έσοδα περιορίζονται στα 10,3 δισ. ευρώ όταν οι υποχρεώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων θα είναι τουλάχιστον 11,08 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα λείψουν 780 εκατ. ευρώ και συνολικά 1.430 δισ. αν αφαιρεθεί και η προκαταβολή των 650 εκατ. ευρώ του 2012 που είχε δοθεί στα τέλη του 2011 για να καλυφθούν οι τότε ανάγκες για πληρωμές.

3. Κατά την Ομοσπονδία των υπαλλήλων δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για να περιοριστεί, η εισφοροδιαφυγή ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Εφόσον δεν δοθεί νέα χρηματοδότηση οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν το 2013 στα 400 ευρώ - δηλαδή κοντά στο εγγυημένο, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο, βοήθημα των 360 ευρώ - προκειμένου να αντέξει το ΙΚΑ», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Τα οικονομικά στοιχεία του ΙΚΑ που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες.Πηγή : tovima.gr

Πρόσωπα

Ακης Τσοχατζόπουλος Αμαντέου Αλταφάζ Ανγκελα Μέρκελ Άννα Διαμαντοπούλου Αρθούρος Ζερβός Β. Ράπανος Βγενόπουλος Βενιζέλος Βέρνερ Φάιμαν Γ. Μουρμούρα Γιώργος Ζανιάς Γκ. Χαρδούβελης Δημήτρης Δασκαλόπουλος Δώρα Δώρα Αγγελοπούλου Εβαλντ Νοβότνι Ευ. Βενιζέλος Ευ. Βενιζέλου Ευ.Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Ζαν Μαρκ Ντανιέλ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Θέμης Σαρανταένας Θεόδωρος Πάγκαλος Κλ. Ναυπάκτου Κριστίν Λαγκάρντ Λ. Παπαδήμος Λοβέρδος Λουκάς Παπαδήμος Λυκούργος Μ. Ντράγκι Μ. Τσαμάζ Μάριο Μόντι Μέρκελ Μιχάλης Σάλλας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μπαρόζο Μπάστας Χάρης Νικου Ασκουνη Νίκου Χρυσικόπουλου Ντάλαρα Π. Οικονόμου Παπαδήμος Παπακωσταντίνου Παπούλιας Παραίτηση Καπελέρη Πολ Καζέριαν Πολ Τόμσεν Προβόπουλος Ρουμελιώτης Σάιμον Ο΄Κόνορ Σαμαράς Σαρκοζί Σόιμπλε Στουρνάρας Τσάρλς Νταλάρα Τσαρλς Νταλάρα. Φίλιππος Σαχινίδης

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων
Ελεύθερη και Δωρεάν Καταχώρηση για Πάντα.

οι σελίδες...

με άλλη ματιά

Popular Posts

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις