Σάββατο

Από τις 25 Ιουλίου Τέλος η ρευστότητα από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες


Αυξάνονται οι πιέσεις για τις ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει, από τις 25 Ιουλίου, να δέχεται «την προσκόμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρων για αναχρηματοδότηση, λόγω της λήξης του προγράμματος επαναγοράς διαπραγματεύσιμων χρεογράφων που έχουν εκδοθεί ή είναι πλήρως εγγυημένα από το ελληνικό κράτος».

Με δυο λόγια από την επόμενη Τετάρτη σταματά η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ. Και ως μόνη πηγή άντλησης ρευστότητας για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απομένει ο έκτακτος μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance - ELA).

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «λόγω της λήξης, στις 25 Ιουλίου 2012, του σχήματος επαναγοράς τους, τα ομόλογα που εκδόθηκαν ή φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα καταστούν προσωρινά μη επιλέξιμα για χρήση ως ενέχυρο σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος». Όπως αναφέρει πάντως στη σχετική της ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα, «μετά την αξιολόγηση της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, θα επανεξεταστεί και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις».

Πρακτικά δηλαδή η ΕΚΤ ασκεί με τη σειρά της πίεση προς την ελληνική πλευρά, ενόψει και της εκπεφρασμένης πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, αφού ρητά συνδέει την περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με την αξιολόγηση της Τρόικας, από την οποία εξάλλου θα κριθεί και η … «τύχη» του προγράμματος προσαρμογής, ήτοι η «τύχη» της περαιτέρω διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα

Πηγή : protothema.gr

Πρόσωπα

Ακης Τσοχατζόπουλος Αμαντέου Αλταφάζ Ανγκελα Μέρκελ Άννα Διαμαντοπούλου Αρθούρος Ζερβός Β. Ράπανος Βγενόπουλος Βενιζέλος Βέρνερ Φάιμαν Γ. Μουρμούρα Γιώργος Ζανιάς Γκ. Χαρδούβελης Δημήτρης Δασκαλόπουλος Δώρα Δώρα Αγγελοπούλου Εβαλντ Νοβότνι Ευ. Βενιζέλος Ευ. Βενιζέλου Ευ.Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Ζαν Μαρκ Ντανιέλ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Θέμης Σαρανταένας Θεόδωρος Πάγκαλος Κλ. Ναυπάκτου Κριστίν Λαγκάρντ Λ. Παπαδήμος Λοβέρδος Λουκάς Παπαδήμος Λυκούργος Μ. Ντράγκι Μ. Τσαμάζ Μάριο Μόντι Μέρκελ Μιχάλης Σάλλας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μπαρόζο Μπάστας Χάρης Νικου Ασκουνη Νίκου Χρυσικόπουλου Ντάλαρα Π. Οικονόμου Παπαδήμος Παπακωσταντίνου Παπούλιας Παραίτηση Καπελέρη Πολ Καζέριαν Πολ Τόμσεν Προβόπουλος Ρουμελιώτης Σάιμον Ο΄Κόνορ Σαμαράς Σαρκοζί Σόιμπλε Στουρνάρας Τσάρλς Νταλάρα Τσαρλς Νταλάρα. Φίλιππος Σαχινίδης

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων
Ελεύθερη και Δωρεάν Καταχώρηση για Πάντα.

οι σελίδες...

με άλλη ματιά

Popular Posts

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις