Translate

Ενας στους πέντε αντλεί μετρητά από την πιστωτική κάρτα


Σύμφωνα με έρευνα της MasterCard
Ενας στους πέντε χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα για ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ, σύμφωνα με τη 12η έρευνα βαρόμετρο της MasterCard. Το υψηλό ποσοστό (22%) χρήσης της πιστωτικής για ανάληψη μετρητών, υποδηλώνει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, τα οποία καταφεύγουν στη λύση της πιστωτικής που είναι η πιο ακριβή μορφή δανεισμού, με επιτόκια που φθάνουν το 20%.

Αν και στο παρελθόν η ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ανορθολογικής χρήσης της, σήμερα η τάση αυτή είναι ανησυχητική, καθώς συνδυάζεται με την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της MasterCard, η πιστωτική κάρτα παραμένει συνυφασμένη με τις αγορές στα καταστήματα, καθώς επτά στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν πως είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο τη χρησιμοποιούν, ενώ το 50% των Ελλήνων καταναλωτών, δηλώνει πως τη χρησιμοποιεί μία τουλάχιστον φορά τον μήνα και το 23% μία φορά στις 15 ημέρες. Εξετάζοντας τη συχνότητα σε συνδυασμό με τον τρόπο χρήσης, τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν πως οι καταναλωτές που κάνουν πιο συχνή χρήση της κάρτας, συνηθίζουν να την προτιμούν περισσότερο για αγορές στο Διαδίκτυο (28%) αλλά και για εξόφληση λογαριασμών (25%).

Με χρεωστική κάρτα
Ορθολογικότερη σταδιακά γίνεται και η χρήση της χρεωστικής κάρτας, καθώς έξι σχεδόν στους δέκα κατόχους χρεωστικής κάρτας την επιλέγουν συχνότερα για τις αγορές στα καταστήματα σε σχέση με τα μετρητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο κυριότερος λόγος -σε ποσοστό 70%- για τον οποίο οι καταναλωτές προτιμούν τη χρεωστική τους κάρτα για αγορές στα καταστήματα είναι το γεγονός πως δεν χρειάζεται να κρατούν μεγάλο ποσό μετρητών πάνω τους.

Οι αγορές με χρήση χρεωστικής κάρτας θεωρούνται επίσης πιο εύκολες (28%) και πιο ασφαλείς (28%) από εκείνες που πραγματοποιούνται με μετρητά, ενώ στα πλεονεκτήματα που τους προσφέρονται, οι καταναλωτές αξιολογούν επίσης την ταχύτητα των συναλλαγών (27%) και τη δυνατότητα ελέγχου των εξόδων (15%). Το 60% επιλέγει χρεωστική αντί για μετρητά, αν όχι κάθε εβδομάδα, τουλάχιστον μία φορά στις 10- 15 μέρες, ενώ ένα ποσοστό 25% των καταναλωτών τη χρησιμοποιεί τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα (24%).

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις