Translate

Οι πολιτικοί μας "σπρώχνουν", οι αγορές τρέμουν την έξοδο!


Την ώρα που οι πολιτικοί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μπαρόζο, Μέρκελ κλπ) "σπρώχνουν" κατά κάποιο τρόπο την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και ότι αν δεν δεχτούμε τους όρους, αποχωρούμε, οι οικονομικοί παράγοντες ανά την Γηραιά Ήπειρο το βλέπουν τελείως διαφορετικά το θέμα, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες.

O ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι είναι σαφώς προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στο κοινό νόμισμα, ενώ ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF, ο οποίος πρωταγωνίστησε στις διαδικασίες του "κουρέματος" του χρέους, το προχώρησε ακόμη περισσότερο κάνοντας λόγο για Αρμαγεδδώνα και καταστροφή!

"Ο αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος, όπως κι ο κίνδυνος μετάδοσης", τονίζει ο ίδιος, για να διατυπώσει ταυτόχρονα την πρόβλεψη πως "εάν τελικά η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, τότε η κρίση που πυροδοτήσει, θα είναι μεγαλύτερη από την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman το 2008".

Μιλώντας δε στη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο, ζήτησε με έμφαση να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς οι συνέπειες θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες, προβλέποντας πέρασμα της κρίσης στην Ισπανία.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, υποστήριξε πως μια ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας για αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που υλοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης οικονομολόγων, ο κ. Ζέλικ ξεκαθάρισε πως «το βασικό ερώτημα δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία και η Ιταλία».

Χτες, ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank κ. Jim Reid, επεσήμανε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα «δείξει πόσο λανθασμένη είναι η άποψη περί ακλόνητης συνοχής της Ευρωζώνης και της ΕΕ». Κάτι που θα αποτελέσει πρώτης τάξης ευκαιρία και αφορμή για να ενταθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, τόσο κατά του ευρώ, όσο και κατά των υπολοίπων προβληματικών χωρών της Ένωσης …

Ανάλογη η εκτίμηση και της JPMorgan, που σημειώνει πως το άμεσο κόστος – για την υπόλοιπη Ευρώπη – μιας αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ θα κυμανθεί από 240 έως και 395 δισεκατομμύρια ευρώ!

Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν οι Ευρωπαίοι να αποκρούσουν τώρα πια την κρίση εκφράζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής Intesa Sanpaolo Enrico Cucchiani.

Για να κλείσει τον κύκλο των «ζοφερών προβλέψεων» ο γενικός διευθυντής για την Ευρώπη της Nomura κ. Piers Le Marchant: «Είναι αφελές να πιστεύει κανείς πως οι επιπτώσεις από μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, η ‘μόλυνση’ θα εκτιναχθεί σαν μπάλα κανονιού μέχρι την Ισπανία…»

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις