Translate

Αρμαγεδδών στις αγορές από την ελληνική ακυβερνησία


Το 0,20% της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Ελλάδα ) ρίχνει τα διεθνή χρηματιστήρια, τον χρυσό ( 1,59% ), το πετρέλαιο ( 2,03% ) και οτιδήποτε αγοράζεται και πουλιέται στον πλανήτη. Ποιος θα το έλεγε ότι, η αυτή η μικρή όμορφη γωνιά της Μεσογείου ευθύνεται για ολόκληρη την μόχλευση που χρησιμοποιούν στις αγορές ;

Μέχρι και το σκάνδαλο της JP Morgan το αποκάλυψαν τώρα που ξεκίνησε πάλι η αέναη συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη βουλιάζουν.
Το απόγευμα στην Ιταλία η ήταν πτώση 3,41%, στην Ισπανία  3%, στο Παρίσι  2,58% και στην Γερμανία 2,52%, ενώ με απώλειες άνω των 100 μονάδων πορεύεται ο Dow Jones

Η απόδοση του γερμανικού bund έφθασε στο 1,44% δείχνοντας ότι, όλα τα χρήματα της Ευρώπης κατευθύνονται στο Βερολίνο.

Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες ( Ιταλοί, Ισπανοί ) δανείζουν την Γερμανία    
Αντίθετα, οι αγορές των ομολόγων στο Νότο κατακρημνίζονται με το ελληνικό spread – πάνω από 2600 μονάδες- να βρίσκεται στην στρατόσφαιρα και τα ελληνικά ομόλογα να ξεπουλιούνται.

Από την άλλη πλευρά, το ισπανικό επιτόκιο δανεισμού ξεπέρασε το 6%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η κατάσταση  δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco κ. El Arian μιλά για συρρίκνωση του ευρώ, ενώ ο Αμερικανός οικονομολόγος κ. Crugman μιλά ανοικτά για διάλυση του ευρώ. Η αυριανή συνάντηση της Μέρκελ με τον Ολάντ αναμένεται να δώσει μια γεύση. Άλλωστε θα συζητήσει το 50% της Ένωσης για ένα πρόβλημα που φθάνει το 0,20%    

Ανησυχία στις τράπεζες και τα dealing
Εν τω μεταξύ,  η μεγάλη και ανοικτή συζήτηση για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ δημιουργεί νέα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες με συνεχείς εκροές. Κυρίως, γιατί τώρα φεύγουν οι τελευταίοι Έλληνες που παρά τις ζημιές άντεχαν. Στα dealing rooms σήμανε  «κόκκινος» συναγερμός  καθώς σημειώνονται νέες εκροές και τα χρήματα κατευθύνονται για Αμοιβαία Κεφάλαια στο Λουξεμβούργο, για λογαριασμούς στο Λονδίνο, για ξένες τράπεζες κα.

Επιστροφή στο ….. 1986  
Επιστροφή στα επίπεδα τιμών του 1986 και κράχ στο χρηματιστήριο καθώς οι αθρόες  πωλήσεις  σε ΟΠΑΠ- ΔΕΗ – ΟΤΕ οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε πτώση έως και 5,90%, για να κλείσει τελικά στο -4,56% και στις 584 μονάδες.

Οι πωλήσεις αυτές εκτός από άρωμα ξένων είχαν και μερικούς Έλληνες οι οποίοι αναζητούσαν εναγωνίως ρευστότητα.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχασε 11,97% - λίγες ημέρες πριν ανακοινώσει τα  αποτελέσματα τριμήνου.

Βουτιά πάνω από 10% για την Βιοχάλκο  και 7,24% για την ΔΕΗ. Βουτιά 4,14% για την Coca – cola, και 6,11% για την Ελλάκτωρ. Στα 1,35 ευρώ έκλεισε η Εθνική με πτώση 1,46%.

Κέρδη 2,34% για την Alpha Bank, 3,18% για την Eurobank και 1,49% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στα 38,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές  συναλλαγές.    

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις