Translate

Εντολή Ζανιά στους εφόρους: «Εισπράξτε πολλά από λίγους και λίγα από τους πολλούς»


Να εισπράξει ό,τι δεν εισέπραξε ποτέ το Κράτος σε προεκλογική περίοδο, επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών καθ. Γιώργος Ζανιάς που συγκαλεί σύσκεψη με τους διευθυντές των 15 μεγαλυτέρων εφοριών και τελωνείων της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 70% των κρατικών εσόδων.

Σε πρώτη φάση θα ακούσει τα προβλήματά τους και πιθανότατα να υποσχεθεί μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν από εφορίες χαμηλού ενδιαφέροντος (π.χ. σε περιοχές όπως το Περιστέρι ή το Καματερό) προς άλλες με ελλείψεις αλλά μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον (όπως πχ ΔΟΥ Κηφισιάς, Ψυχικού, ΦΑΕ κλπ). Στόχος του υπουργού είναι περάσει το μήνυμα «εισπράξτε πολλά από τους έχοντες, πιο λίγα από τους πολλούς», για να συγκεντρώσει άμεσα έσοδα και να μην παραδώσει «άδεια ταμεία» στην όποια κυβέρνηση εκλεγεί.

Για να εισπραχθούν έσοδα που παρουσιάζουν «βουτιά» έως 30% λόγω ακυβερνησίας, ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει εντολή για περισσότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από μεγαλοφειλέτες - και ειδικά για όσους επιστρατεύουν δικηγόρους και προσφεύγουν στα δικαστήρια για να κερδίσουν χρόνο και χρήματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών ζητούν από τους εφόρους, με τα συμβόλαια αποδοτικότητας που έχουν υπογράψει, να εισπράξουν διπλάσια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν οι φορολογούμενοι στις εφορίες τους.  Με εγκύκλιό του το υπουργείο που απέστειλε χθες στις εφορίες, δίνει και οδηγίες "step by step" στους εφόρους, ακόμη και αν κάποιος φορολογούμενος πετύχει πρωτόδικη απόφαση για αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να ζητούν άμεσα η ακύρωσή τους και να προχωρούν σε κατασχέσεις.  Δηλαδή, προκειμένου να ανατραπεί η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες ακυρώνονται οι κύριες πράξεις και κατ’ επέκταση τα εν λόγω μέτρα, πρέπει παράλληλα με την άσκηση του κύριου ένδικου μέσου κατά των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τις κύριες καταλογιστικές πράξεις, να ζητούν και αναστολή εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης αυτών, μέχρι την έκδοση δικαστικής αποφάσεως επί του ασκηθέντος ένδικου μέσου.

Έρχεται και το ΕΤΑΚ

Την ίδια στιγμή, μετά από 3 χρόνια καθυστέρηση, καταφτάνουν και 1,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ από το 2009! Τελικώς όμως η εκκαθάριση έδειξε πως τα 1.100.000 σημειώματα είναι μηδενικά! Η πρώτη πατρίδα περιλαμβάνει 240.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009, εκ των οποίων μόνο τα 120.000 είναι χρεωστικά με φόρο 700 ευρώ -κατά μέσο όρο- για τον καθένα. Από αυτούς δηλαδή θα εισπραχθούν 84.000.000 ευρώ.

Αμέσως μετά ακολουθεί άλλη παρτίδα με 250.000 χρεωστικά σημειώματα, της τάξεως περίπου 100 ευρώ το καθένα, για να εισπραχθούν σχεδόν 30.000.000 ευρώ. Μετά θα σταλούν 820.000 εκκαθαριστικά που είναι όλα μηδενικά.
Απομένουν έτσι περίπου 150.000 σημειώματα που δεν μπορούν να εκκαθαριστικού λόγω λαθών. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν στις εφορίες για διευκρινίσεις. Προς αποφυγήν ταλαιπωρίας πάντως, τόσο οι ίδιοι όσο και όλοι όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΑΠ του 2010 και 2011, μπορούν να δουν οι ίδιοι την περιουσιακή τους εικόνα στο TAXISnet και να διορθώσουν τυχόν λάθη, αν επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (στα λινκ :

https://www1.gsis.gr/gsisapps/gsisinfo/ekk2009Info.htm και https://www1.gsis.gr/webtax2/incomefp2/login.done ή και https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx αν διαθέτετε κωδικούς ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων μέσω ιντερνετ).

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις