Translate

Μείωση εσόδων 20% στις εισπράξεις φόρων


Ολοκληρωτική καθίζηση εμφανίζουν οι εισπράξεις φόρων λόγω της παρατεταμένης ακυβερνησίας της χώρας, με συνέπεια τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να δείχνουν μείωση πάνω και από 20% των κρατικών εσόδων στο α΄δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Τα μηνύματα από τις εφορίες δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι αναβάλλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων, την ίδια ώρα όμως που και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει παραπέμψει στις καλένδες την αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Για παράδειγμα, το δημόσιο συνεχίζει να καθυστερεί να αποστείλει εκκαθαριστικά για εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ από φόρους ακινήτων
περασμένων ετών (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011) και αναβάλλει επί μήνες την αποστολή τους αν και είναι ήδη έτοιμα επειδή επίκεινται εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Ζανιάς ενημέρωσε σχετικά το υπουργικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση είναι πλέον οριακή, όχι μόνο εν σχέσει με τους στόχους στο Μνημόνιο, αλλά και για αυτήν ακόμα την κάλυψη τρεχουσών δαπανών του δημοσίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών ζητά να έχει συνεχή ενημέρωση από τις υπηρεσίες για την πορεία των εσόδων και των ταμειακών διαθεσίμων, δίνοντας έμφαση στην συγκράτηση των δαπανών, στη λογική πως «ό,τι δεν εισπράττεται από φόρους, θα κόβεται από τις κρατικές δαπάνες».

Άμεσα πάντως, πριν τα τέλη του μηνός και αφού αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατάστασης, ο κ.Ζανιάς θα πρέπει να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό ποια από τα προειλημμένα εισπρακτικά μέτρα θα πρέπει επισπευσθούν.

Η ΔΕΗ για παράδειγμα δεν έχει λάβει ακόμα το πράσινο φως  για να ενσωματώσει στους λογαριασμούς της το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, με αποτέλεσμα οι παρτίδες που ταχυδρομήθηκαν μετά τις 15 Μαΐου να μην έχουν περιλάβει ούτε αυτή τη φορά την α΄δόση που έπρεπε να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Καθώς η αποστολή λογαριασμών δρομολογήθηκε ήδη, διαφαίνεται πλέον πως η 1η δόση θα εισπραχτεί στο β΄εξάμηνο του 2012 και έτσι, είτε η 5η δόση θα εισπραχτεί στις αρχές του 2013, είτε το ΕΕΤΗΔΕ θα χρειαστεί να «συμπτυχθούν» οι δόσεις από 5 σε 4 για να εισπραχτούν τα έσοδα μέσα στη φετινή χρονιά.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις