Translate

Δεν θα κάνει Ανάσταση... το Εμπόριο


Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα βάλουν την φετινή πασχαλινή περίοδο, στα ταμεία τους, οι έμποροι, σε σχέση με την περσινή, αποτέλεσμα της δραματικής πτώσης της αγοραστικής κίνησης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο συνολικός τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως στα περίπου 5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν τις συνολικές πωλήσεις τροφίμων. Ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς αναμένεται να μειωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ και αντίστοιχα των τροφίμων στα 570 εκατ. ευρώ.

Η ακρίβεια, η ανεργία, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι απανωτοί φόροι έχουν οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες, την τελευταία τριετία, στο να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία, ακόμη μάλιστα και όταν πρόκειται για την διατροφή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Απρίλιο του 2009, οπότε και οι πρώτες επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης είχαν μόλις αρχίσει να γίνονται αντιληπτές στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών του Λιανικού Εμπορίου (πλην οχημάτων) υποχώρησε κατά 4,48% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008, ενώ η πτώση συνεχίστηκε και τον Απρίλιο των δύο επόμενων ετών, με ρυθμό της τάξης του 10,64% και 4,48% αντίστοιχα. Η συγκρατημένη, σε σχέση με το 2010, υποχώρηση του τζίρου το 2011, αν και καθόλου αμελητέα για εορταστική περίοδο (Πάσχα), φανερώνει και την αδυναμία των καταναλωτών να περικόψουν δραστικότερα τη ζήτησή τους.

Η Ομοσπονδία των Εμπόρων εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, για τη φετινή πασχαλινή αγορά δείχνει, ότι τόσο ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, όσο και ο Δείκτης Όγκου στο λιανικό εμπόριο, θα σημειώσει μείωση σε σύγκριση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 10%. Αναλυτικότερα, ανά κλάδο υπολογίζεται μείωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 4%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών 9%, στα πολυκαταστήματα 11%, στα καταστήματα καλλυντικών 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχιακών δώρων 12%. Όπως επισημαίνει στο real.gr πλήθος εμπόρων «οι συνεχόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τα απανωτά χαράτσια έχουν συρρικνώσει το οικογενειακό εισόδημα και κατά συνέπεια έχουν φέρει σε απόγνωση τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος αντικρίζει καθημερινά άδεια ταμεία. Υπάρχουν καταστηματάρχες που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα πάγια έξοδα της επιχείρησή τους». Μάλιστα η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι «οι μικρομεσαίοι έμποροι, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι σήμερα ο καταναλωτής δεν επιλέγει, πλέον, μεταξύ ακριβού και φθηνού, αλλά μεταξύ φθηνού και φθηνότερου και αυτό οφείλουμε να του προσφέρουμε τόσο πριν όσο και μετά το Πάσχα, ώστε να αναστηθούμε όλοι οι Έλληνες».

Πηγή : real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις