Translate

Κατεπείγουσα έρευνα στον ΟΠΑΠ από το υπουργείο Οικονομικών


Για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, μέσω βεβαιώσεων κερδών.

Τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί εάν βεβαιώσεις κερδών που εκδόθηκαν από την ΟΠΑΠ ΑΕ έχουν χρησιμοποιηθεί με απώτερο σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχει ζητήσει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, αντικείμενο της έρευνας θα είναι το ενδεχόμενο οι βεβαιώσεις κερδών να χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τεκμηρίων αγοράς αγαθών μεγάλης αξίας, καθώς και αν υπήρξε εμπλοκή πρακτόρων του ΟΠΑΠ στη μη σύννομη διαχείριση και διάθεση κερδισμένων δελτίων.

Όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει και λαμβάνει, από την αρμόδια υπηρεσία της ΟΠΑΠ ΑΕ, μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τις εκδοθείσες βεβαιώσεις κερδών από τις αρχές του 2011. Επίσης, έχει ζητηθεί σχετική πληροφόρηση και για τα προηγούμενα έτη και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν είναι βέβαιο πως η ονομαστικοποίηση των δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ κλπ, θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής», προσθέτει πάντως ότι «η βελτίωση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με τις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου».

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για τη νομιμοποίηση παράνομων πόρων, μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ, από τον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο. Ο βουλευτής έχει ζητήσει να τιμωρηθούν οι κρατικοί λειτουργοί που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε όσους νομιμοποιούν κέρδη από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες και έχει διατυπώσει αιχμές για την αμεροληψία των ελέγχων από το ΣΔΟΕ.

Ο κ. Σαχινίδης, όμως, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πολλές φορές η παρακολούθηση «κερδών από λαχεία» έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη εγκληματικής δραστηριότητας και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, το 2011, αναδείχθηκε, μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης στα πλαίσια Διεθνών Οργανισμών, ως μια από τις χώρες με το πλησιέστερο νομικό πλαίσιο και τους αποτελεσματικότερους μηχανισμούς καταπολέμησης ξεπλύματος και συνεπώς, ουδόλως δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός της ως «Παράδεισος».

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις