Translate

Σενάρια για «χαλάρωση» της λιτότητας

Εξυφαίνονται κατόπιν σχετικής δήλωσης του υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη



 Μια δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη στο πρακτορείο Dow Jones Newswires τροφοδοτεί σενάρια για το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» της λιτότητας με την ταυτόχρονη παράταση του μνημονίου ως το 2015.

Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι «η αν πορεία προσαρμογής ήταν λιγότερο απότομη, οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα ήταν μικρότερες, ενώ μια ελαφρώς πιο μακρά πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη». Ανάλογες θέσεις έχει διατυπώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος.

Το υπουργείο Οικονομικών αρνείται επισήμως ότι υπάρχει συζήτηση με την τρόικα για επιμήκυνση του μνημονίου και ηπιότερη προσαρμογή για τη διετία 2013 και 2014, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο της λήψης μέτρων 4,5% του ΑΕΠ αντί για 5,5% του ΑΕΠ και επιπλέον προσαρμογή 1% του ΑΕΠ το 2015 βρίσκεται στο τραπέζι. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι προβληματισμοί για τις επιπτώσεις της αυστηρής λιτότητας στη Νότια Ευρώπη για τους ρυθμούς ανάπτυξης συζητήθηκαν στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ την περασμένη Κυριακή και ότι κάποιες διερευνητικές «βολές» του υπουργού Οικονομικών προς αυτή την κατεύθυνση συνάντησαν ευήκοα ώτα.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ΔΝΤ προβλέπεται χρηματοδότηση περίπου 8 δισ. ευρώ και για το 2015 όχι όμως και από την πλευρά της Ευρώπης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο «Βήμα» ότι αμέσως μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία είναι πολύ πιθανό να υπάρξει έδαφος για μια συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χαλάρωση της ασφυκτικής λιτότητας που βυθίζει στην ύφεση Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. «Η ευρωπαϊκή ισορροπία είναι δυναμικού χαρακτήρα, εξελίσσεται» σημειώνει προς το «Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας με μεγάλη εμπειρία και θητεία στις Βρυξέλλες.

«Είναι σαφές ότι αν η ύφεση είναι βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να επεκταθεί περισσότερο, άρα να υπάρξει ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία» δήλωσε σε χθες ο κ. Σαχινίδης και πρόσθεσε: «Χρειάζονται τροποποιήσεις σε στοιχεία της πολιτικής που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα, υπάρχει περιθώριο, άλλωστε οι ίδιοι οι εταίροι μας, η τρόικα λέει ότι είναι αυταπόδεικτο ότι η επόμενη κυβέρνηση έχει περιθώριο να τροποποιήσει πολιτικές αρκεί να μην αλλάξουν οι στόχοι, δεύτερον να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν επί δυο χρόνια, παράδειγμα αποκρατικοποιήσεις και τρίτον, οπωσδήποτε να εμπλουτισθούν οι πολιτικές με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η χώρα για να μη βαθύνει η ύφεση».

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις