Τετάρτη

Συντάξεις: Αναβολή ενός μήνα για το πικρό ποτήρι των μειώσεων

Η ΗΔΙΚΑ ζήτησε χρόνο για να εντάξει τις μη οριζόντιες αναδρομικές περικοπές - σε ποιες περιπτώσεις μειώνονται


Μετά τις εκλογές θα γίνουν οι μειώσεις των συντάξεων – κύριων και επικουρικών – που αποφασίσθηκαν πρόσφατα, με το δεύτερο μνημόνιο.

Οι μειώσεις των συντάξεων, καθώς και η παρακράτηση των αναδρομικών ποσών από την 1η Ιανουαρίου 2012, θα γίνουν από τη σύνταξη του Ιουνίου, δηλαδή μετά τις 20 Μαΐου.

Τα αναδρομικά του διαστήματος Ιανουαρίου- Μαΐου θα παρακρατηθούν σε δόσεις.

Αρχικά η μείωση στις συντάξεις επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το Μάιο, ωστόσο αναβλήθηκε για ένα μήνα. Πολλοί αποδίδουν την αναβολή στις εκλογές, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει πως η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του συστήματος από την ΗΔΙΚΑ.

Σημειώνεται πως με βάση το νόμο 4051/ 2012 σε τρεις περιπτώσεις μειώνονται οι συντάξεις:

- Σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης η περικοπή είναι 12% και αφορά το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Εκτιμάται πως επηρεάζονται 380.000 άτομα. Σημειώνεται πως η νέα μείωση θα υπολογισθούν στο ποσό που απομένει, δηλαδή αφού παρακρατηθούν τα ποσά που αναλογούν στις προηγούμενες ειδικές εισφορές.

- Στο ΝΑΤ η μείωση θα είναι 7% και θα εφαρμοστεί σε όλες τις συντάξεις ανεξαρτήτως ποσού. Υπολογίζεται πως επηρεάζονται 71.538 άτομα.

- Στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης η μείωση είναι από 10% έως 20% για συντάξεις άνω των 200 ευρώ. Συγκεκριμένα η περικοπή είναι 10% για επικουρικές συντάξεις έως 250 ευρώ (το τελικό ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ),  15% για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ (το τελικό ποσό δεν πέφτει κάτω από 225 ευρώ) και 20% για συντάξεις άνω των 300,01 ευρώ (το τελικό ποσό δεν πέφτει κάτω από τα 255 ευρώ).

Αρχικά προβλεπόταν πως τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε οκτώ ισόποσες δόσεις. Όμως μετά την μετάθεση της έναρξης της παρακράτησης δεν αποκλείεται οι δόσεις να μειωθούν σε επτά, ώστε η παρακράτηση των αναδρομικών να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Πηγή : tovima.gr

Πρόσωπα

Ακης Τσοχατζόπουλος Αμαντέου Αλταφάζ Ανγκελα Μέρκελ Άννα Διαμαντοπούλου Αρθούρος Ζερβός Β. Ράπανος Βγενόπουλος Βενιζέλος Βέρνερ Φάιμαν Γ. Μουρμούρα Γιώργος Ζανιάς Γκ. Χαρδούβελης Δημήτρης Δασκαλόπουλος Δώρα Δώρα Αγγελοπούλου Εβαλντ Νοβότνι Ευ. Βενιζέλος Ευ. Βενιζέλου Ευ.Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Ζαν Μαρκ Ντανιέλ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Θέμης Σαρανταένας Θεόδωρος Πάγκαλος Κλ. Ναυπάκτου Κριστίν Λαγκάρντ Λ. Παπαδήμος Λοβέρδος Λουκάς Παπαδήμος Λυκούργος Μ. Ντράγκι Μ. Τσαμάζ Μάριο Μόντι Μέρκελ Μιχάλης Σάλλας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μπαρόζο Μπάστας Χάρης Νικου Ασκουνη Νίκου Χρυσικόπουλου Ντάλαρα Π. Οικονόμου Παπαδήμος Παπακωσταντίνου Παπούλιας Παραίτηση Καπελέρη Πολ Καζέριαν Πολ Τόμσεν Προβόπουλος Ρουμελιώτης Σάιμον Ο΄Κόνορ Σαμαράς Σαρκοζί Σόιμπλε Στουρνάρας Τσάρλς Νταλάρα Τσαρλς Νταλάρα. Φίλιππος Σαχινίδης

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων
Ελεύθερη και Δωρεάν Καταχώρηση για Πάντα.

οι σελίδες...

με άλλη ματιά

Popular Posts

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις