Translate

Ελληνοαμερικανικό μνημόνιο συνεργασίας για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 30 MW, στην Ελλάδα


Μνημόνιο συνεργασίας με την αμερικάνικη εταιρεία «SPI Solar», για τη χρηματοδότηση και κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 30 MW (μεγαβάτ) στην Ελλάδα, υπέγραψαν τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών «Thermi TANEO Venture Capital Fund» (TTVCF) και «Aims TANEO Venture Capital Fund» (AIMS).

Τα δυο κεφάλαια έχουν συσταθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και ιδιωτών επενδυτών και τα διαχειρίζονται οι εξής τρεις εταιρείες: «Thermi Ventures», «IBG Management» και «Aims Management».

Από ελληνικής πλευράς το μνημόνιο υπέγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών διαχειριστριών εταιρειών, Βασίλης Τακάς, Σπύρος Παπαδάτος και Γιάννης Μπεθάνης αντίστοιχα. Eκμέρους της αμερικανικής SPI υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος, Στιβ Κίρτσερ.

Για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων θα χρησιμοποιηθούν πάνελ της κινεζικής εταιρείας «LDK Solar», με προοπτική η ισχύς ν' αυξηθεί μελλοντικά στα 100 MW. Το μνημόνιο τελεί υπό την αιγίδα του ΤΑΝΕΟ, κύριου συντελεστή στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ, Νικόλαος Χαριτάκης, πρέπει «να βοηθήσουμε όλοι ν' αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Ελπίζουμε ότι συμφωνίες όπως αυτές που υπογράφουν τα Venture Capital funds του ΤΑΝΕΟ, για επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα είναι προπομπός για άλλες αντίστοιχες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της SPI, Στιβ Κίρτσερ, διευκρίνισε ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν θα απασχολήσουν κατά την κατασκευή τους τοπικό προσωπικό.

Το TTVCF έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε 12 εταιρείες ΑΠΕ. Η διαχειρίστριά του, Thermi Ventures, συζητά ήδη με νέους επενδυτές για να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια του TTVCF, ώστε να υλοποιήσει μεγάλο μέρος των 100MW φωτοβολταϊκών πάρκων, που προβλέπει η συμφωνία με την SPI.

Στο πλαίσιο του μνημονίου, το TTVCF αποκτά ακόμη άμεσα, μέσω θυγατρικών του, άδειες ισχύος 7,4MW στην περιοχή του Έβρου. Το TTVCF προχωρά ήδη στην κατασκευή των πάρκων τα οποία αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ πριν το τέλος Ιουλίου.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις