Translate

«Αν δεν γίνει το PSI, δεν θα δούμε καθόλου συντάξεις»


Βέβαιος για αίσια έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες, που προσπαθούν, όπως χαρακτηριστικά είπε, να ακυρώσουν κάθε λύση για τη χώρα μας και την ευρωζώνη.

Παράλληλα, κατήγγειλε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSΙ, λέγοντας ότι, χωρίς την ανταλλαγή των ομολόγων, δεν θα υπάρχει καθόλου σύνταξη.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Οικονομικών αναρωτήθηκε τι μήνυμα στέλνει η ίδια η χώρα, όταν η διεθνής αγορά βρίσκει δελεαστική την προσφορά, ενώ κάποια ασφαλιστικά ταμεία κάνουν συνδικαλισμό και προειδοποίησε πως, αν δεν επιτευχθεί το PSI, τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων «θα αξίζουν ένα μηδενικό».

«Οι διοικήσεις των ταμείων που αρνούνται το κούρεμα, παίρνουν στο λαιμό τους, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ, απαντώντας σε σχόλιο γγ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα -η οποία σημείωσε ότι τις συνέπειες του PSI θα τις δούμε στις συντάξεις- τόνισε: «Αν δεν γίνει το PSI δεν θα δούμε καθόλου σύνταξη, γιατί δεν θα έχουμε να την πληρώσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τη συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (διαβάστε περισσότερα εδώ), «αγκάθι» παραμένει η συμμετοχή των  ασφαλιστικών ταμείων, τα αποθεματικά των οποίων, που βρίσκονται επενδυμένα σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχονται σε 22 δισ, ευρώ περίπου.

Την Τετάρτη, κατά της συμμετοχής του ΤΕΑΔΥ στο PSI τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του Ταμείου. Συγκεκριμένα, επτά εκ των εννέα παρόντων μελών του ΔΣ είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων και πλέον η σχετική απόφαση της διοίκησης του Ταμείου αναμένεται να είναι αρνητική.

Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ παργματοποίησαν και σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Ταμείου στην οδό Σταδίου, ζητώντας την εξαίρεσή του από το «κούρεμα».

Εξάλλου, μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΕ, καθυστερώντας προσωρινά την απόφαση της διοίκησης του Ταμείου για τη συμμετοχή του ή μη στο PSI. Τελικά, ο ΟΑΕΕ είπε «ναι» στη συμμετοχή του στο PSI, με ομόλογα αξίας 160 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων, εκ των οποίων πέντε έλαβαν αρνητική απόφαση και δεν συμμετέχουν στο PSI+. Πρόκειται για τα ταμεία ΤΕΑΙΤ (Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα), ΕΤΑΑ (Ταμείο Επιστημόνων, το οποίο περιλαμβάνει το ταμείο των γιατρών των δικηγόρων και των μηχανικών), το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ταμείο Τύπου), το ΤΑΠΥΤ (Ταμείο Πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΠΑΣΑ (ταμείο/ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Εταιρειών).

Τα ταμεία αυτά διακρατούν και διαχειρίζονται ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τα 6,5-7 δισ. ευρώ σε ομόλογα που διακρατούν υπό τη δική τους διαχείριση όλα τα ταμεία.

Θετική απόφαση έλαβαν άλλα επτά ταμεία -ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΤΑΥΤΕΚΟ (ταμείο εργαζομένων στις ΔΕΚΟ), το ΕΤΕΑΜ και το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).

Με διάθεση να διορθώσει, έπειτα από τη χτεσινή μεγάλη άνοδο, ξεκίνησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ωστόσο η αισιοδοξία για την έκβαση του PSI αλλάζει το κλίμα.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις