Translate

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του ΟΛΠ



Για τον ανασχεδιασμό του κτιρίου του silo σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων.

Την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στον οποίο θα μπορούν να πάρουν μέρος φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τον ανασχεδιασμό του παλαιού κτιρίου του silo σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος χώρου, παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, σε στελέχη του οργανισμού, αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας από το 2012 έως το 2016.

Στο διαγωνισμό, που θα συνοδεύεται από χρηματικά βραβεία που θα δώσει επταμελής επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία κατέχουν από το νόμο άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας αρχιτέκτονα στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη προέλευσης και καλύπτουν από πλευράς δυναμικότητας μελετητικού πτυχίου τις σχετικές απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έχει οριστεί σε 5 μήνες με έναρξη την 20ή Μαρτίου και παράδοση την 20ή Σεπτεμβρίου.

Για το σκοπό αυτό, θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στο Διαδίκτυο ειδικός δικτυακός τόπος, μέσω του οποίου θα μπορεί να παρακολουθεί κανείς το σύνολο των απαιτούμενων πληροφοριών.

Όπως είναι γνωστό, η Διυπουργική Επιτροπή είχε εγκρίνει το 2011 τη μετατροπή της Ηετιώνιας Ακτής σε Πολιτιστική Ακτή Πειραιά με διαμορφώσεις όλης της εντός λιμενικής ζώνης έκταση 180 στρ. σε ενιαίο πολιτιστικό πάρκο Μουσείων, περιπάτου, αναψυχής και θεματικών εκδηλώσεων.

Όσον αφορά το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε εγκρίνει το κτιριολογικό πρόγραμμα, τη Μουσειακή Προμελέτη, ενώ ο ΟΛΠ είχε αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη σύνταξη οριστικής μελέτης στατικής επάρκειας.

Το Μουσείο θα είναι μοναδικό τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή μουσειακά δεδομένα. Θα είναι πρωτίστως αρχαιολογικό, θα ληφθεί ωστόσο ιδιαίτερη μέριμνα για την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ αρχαιολογικών ευρημάτων και νέων τεχνολογιών, καθώς επίσης και για τον εκπαιδευτικό του ρόλο για το σύνολο των επισκεπτών.

Γενικότερα, το Μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο προορισμού, τόσο των κατοίκων της πόλης του Πειραιά και της Αττικής όσο και δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό και στάση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Η άμεση γειτνίαση του SILO με τη θάλασσα και ο ρόλος που έχει παίξει στη ζωή του λιμανιού το καθιστούν ιδανικό χώρο για τη μετατροπή του σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις