Translate

Τροπολογία - παράθυρο για τη ΔΕΗ


Τροπολογία-εξπρές του ΥΠΕΚΑ επιχειρεί στο παρά πέντε να γλιτώσει τη ΔΕΗ από το να εγγράψει επισφάλειες στον ισολογισμό της που δημοσιεύεται την Παρασκευή, λόγω πιθανών αξιώσεων από καταναλωτές για επιστροφή ποσών που κατέβαλαν ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που επιχειρεί να τακτοποιήσει το νομικό κενό το οποίο προέκυψε με τις συγκεκριμένες χρεώσεις, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, το οποίο και έκρινε ότι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων Energa και Hellas Power με Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) είναι παράνομη, καθώς επιβλήθηκαν για την παροχή ρεύματος στους κατοίκους των νησιών, δηλαδή για περιοχές όπου οι δύο εταιρείες δεν δραστηριοποιούνταν, αφού η συγκεκριμένη αγορά μονοπωλείται από τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τον νέο οικοδομικό κανονισμό, η υποχρέωση πληρωμής των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα «βαρύνει από εδώ και πέρα τον ίδιο τον καταναλωτή και όχι την προμηθεύτρια εταιρεία του», όπως ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αν η ΔΕΗ επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο αυτό σημείο σαν τέχνασμα για να μην επιστρέψει τα 82 εκατ. ευρώ προς τις δύο εταιρείες, όπως προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση όσων προβλέπει το τελευταίο. Με άλλη διάταξη της τροπολογίας συμψηφίζονται όλα τα ποσά που έχουν καταβάλει στο παρελθόν οι καταναλωτές με εκείνα που έχουν εισπράξει οι προμηθευτές τους, και εφόσον προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο για τον πελάτη, αυτό θα διαγράφεται. Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους νομικούς κύκλους, η αναδρομικότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης από το έτος 2008 μέχρι σήμερα αντιβαίνει στο κοινοτικό Δίκαιο. Οπως υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ, με την τροπολογία, η ΔΕΗ δεν θα αναγκαστεί να επιστρέψει στους πελάτες της ΥΚΩ της 3ετίας (2009-2011) ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με άλλους νομικούς κύκλους, τα μόνα ποσά που οφείλει η ΔΕΗ να επιστρέψει βάσει του ΣτΕ, ειναι τα 82 εκ. ευρώ, προς τις εταιρείες Energa - Hellas Power. Σημειώνεται ότι από τότε που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ, οι διαδικασίες επιστροφής των 82 εκατ. ευρώ προς τις δύο εταιρείες έχουν παγώσει με το επιχείρημα ότι αναμενόταν η τροπολογία του ΥΠΕΚΑ.

Τι προβλέπει. Στην τροπολογία ορίζεται πως παρότι η απόφαση του ΣτΕ κατήργησε τις υπουργικές αποφάσεις των ετών 2009 και 2010, εντούτοις καταργούνται και οι αποφάσεις του 2010 και του 2011. Στη ρύθμιση ορίζεται ότι υπόχρεοι καταβολής των ΥΚΩ είναι πλέον οι καταναλωτές, με διακριτή χρέωση στους λογαριασμούς τους. Η δε χρέωση ΥΚΩ θα αποδίδεται από τους προμηθευτές τον επόμενο μήνα έκδοσης του λογαριασμού σε ειδικό λογαριασμό που δημιουργείται για τον σκοπό αυτόν στον ανεξάρτητο Διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή : tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις