Translate

Τόμσεν: Σπάστε το ταμπού των απολύσεων


Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την «αποστροφή» της για αναγκαστικές περικοπές στον δημόσιο τομέα και κατάργηση δημοσίων φορέων, εάν θέλει να ξεπεράσει την κρίση, διεμήνυσε χθες ο Πολ Τόμσεν μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics.

«Η Ελλάδα πρέπει να σπάσει τα ταμπού της. Εως τώρα υπάρχει ένα ταμπού για την υποχρεωτική απόλυση υπαλλήλων στο Δημόσιο, που θεωρείται υπερστελεχωμένος τομέας. Υπάρχει ακόμα ένα ταμπού για την κατάργηση οργανισμών που δεν χρειάζονται πλέον», είπε ο κ. Τόμσεν διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυξήσεις φόρων ή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.


O κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με σταθερό ρυθμό τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία και άρα, κατά την εκτίμησή του, δεν θα πρέπει να προκαλούν εντύπωση τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται επιτάχυνση της εσωτερικής υποτίμησης και εκτίμησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας θα διαρκέσει μια δεκαετία ακόμη, «έως ότου η χώρα γίνει ξανά ανταγωνιστική».

Κίνδυνος λαϊκιστικής και εθνικιστικής έκρηξης
Από την πλευρά του, ο Moritz Kraemer, επικεφαλής αναλυτής του οίκου Standard and Poor' s, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «περισσότερο πιθανό παρά απίθανο» αναφερόμενος δε στις κοινωνικές αντιδράσεις είπε ότι μπορεί να αλλάξουν τη φύση του πολιτικού διαλόγου και των αντίστοιχων επιλογών επισημαίνοντας τον κίνδυνο «λαϊκιστικής και εθνικιστικής έξαρσης».
Λανθασμένες χαρακτήρισε τις προτεραιότητες του πρώτου μνημονίου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κρίνοντας ότι αυτές προέτασσαν τη δημοσιονομική προσαρμογή έναντι των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις