Translate

Χρηματοδότηση επενδύσεων για υδατοκαλλιέργειες και μεταποίηση-εμπορία αλιευτικών προϊόντων


Δύο σημαντικές υπουργικές αποφάσεις, που προβλέπουν τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στις υδατοκαλλιέργειες και στη μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων, υπογράφηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι αποφάσεις, τίθενται σε ισχύ με τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που αναμένεται εντός του Α΄ δεκαημέρου του Μαρτίου. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2012.

Για τον τομέα των επενδύσεων στις υδατοκαλλιέργειας προβλέπεται το ποσό των περίπου 30.000.000 ευρώ και για τη μεταποίηση και εμπορία Αλιευτικών Προϊόντων το ποσό των 22.000.000 ευρώ.

Στις υδατοκαλλιέργειες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης έχει οριστεί στα 20.000 ευρώ και το μέγιστο στα 2.5 εκ. ευρώ, ενώ στη μεταποίηση και εμπορία το μέγιστο ύψος της επένδυσης έχει οριστεί στα 5 εκ. ευρώ.

Επιλέξιμες και υπό προϋποθέσεις θα είναι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από την 1/1/2007.

Οι επενδύσεις στις υδατοκαλλιέργειες μπορεί να αφορούν εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων αλλά και ίδρυση νέων μονάδων σε είδη που δεν εκτρέφονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ στη μεταποίηση και εμπορία αφορούν την επεξεργασία αλιευμάτων, τη βελτίωση εγκαταστάσεων συσκευασίας και εμπορίας αλλά και ποιότητας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι στη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια η ελληνική τεχνογνωσία εξάγεται παγκοσμίως, αφού αναγνωρίζεται ως ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο βιομηχανικής εφαρμογής και είναι μία ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα για τη χώρα, καθώς αποτελεί έναν καθαρά εξαγωγικό κι εξωστρεφή παραγωγικό κλάδο εθνικής σημασίας, έχοντας ανέλθει στη 2η θέση συνολικά σε επίπεδο χώρας με εξαγωγές ύψους 405.000.000 ευρώ το 2010 (με βάση στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων) και στην 1η θέση στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων (ξεπερνώντας πχ ελαιόλαδο και οπωρολαχανικά), εξάγοντας ήδη πάνω από το 80% των συνολικών πωλήσεων του.

Το Α΄ τρίμηνο του 2011 ο τζίρος του κλάδου αυξήθηκε κατά 10%, παρά την ύφεση που σημειώθηκε την ίδια περίοδο, κυρίως με αύξηση των εξαγωγών του, ενώ εκτιμάται πως παρόμοιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα διατηρηθούν τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια, παρά τη συνεχόμενη ύφεση της εθνικής οικονομίας.

Επίσης, στα συμπεράσματα που εξήγαγε η αμερικανική εταιρεία McKinsey & Company, μελετώντας τις προδιαγραφές για την επαναφόρτιση της ελληνικής οικονομίας, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας από τους κύριους τομείς που με βάση το τρίπτυχο Ανταγωνιστικότητα- Ανάπτυξη- Απασχόληση μπορούν, σε διάστημα 5- 10 ετών, να προσφέρουν στην απασχόληση έως 520.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις