Translate

Τι αλλάζει για τις τράπεζες με το PSI


Eπιτόκιο που ξεκινά από το 2% για το ομόλογα λήξης το 2015, 3% για το 2020 και 4,3% από εκεί και πέρα προβλέπεται στη συμφωνία για το PSI, στην οποία κατέληξαν χτες η Ελλάδα και η Τρόικα με το IIF, έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση.

Ως τελική ημερομηνία ωρίμανσης ορίζεται το 2042, ενώ προβλέπεται ρήτρα ανάπτυξης της τάξης του 1%, ποσοστό που θα προστίθεται στο επιτόκιο από τις πληρωμές του 2015 και μετά ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το κούρεμα της τάξης του 53,5% στην τρέχουσα αξία μπορεί να φτάνει ακόμη και το 77% στην ονομαστική, σε μία εξέλιξη που πιέζει περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, το αυξημένο ποσοστό «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που αποφασίσθηκε στο Eurogroup, από 50% σε 53,5% δεν φαίνεται να επηρεάζει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ως αντιστάθμισμα του μεγαλύτερου κουρέματος, το Eurogroup έδωσε στους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) υψηλότερο μεσοσταθμικό επιτόκιο που από 3,40% όπως είχε συμφωνηθεί, διαμορφώνεται πλέον στο 3,64%, όπως προκύπτει από τους βασικούς όρους του PSI  που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η συναλλαγή αναμένεται να περιλαμβάνει ομόλογα αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες να ανταλλάσουν τα υφιστάμενα με νέα ομόλογα που θα προσφέρουν κουπόνι 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% στη συνέχεια.

Με βάση τη νέα συμφωνία, για την οριστική αποδοχή της οποίας ο κ. Νταλάρα επιφυλάχθηκε να απαντήσει την Τρίτη, αφού ενημερώσει και τυπικά, λεπτομερώς τα μέλη του IIF, η ζημία που εκτιμάται ότι θα υποστούν οι τράπεζες σε παρούσα αξία διαμορφώνεται στο 69,5% δεδομένου οτι η ζημία από το μεγαλύτερο κούρεμα καλύπτεται από το υψηλότερο επιτόκιο.

Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων καθώς και τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι τράπεζες αναμένεται να υποστούν ζημίες περίπου 74%, σε όρους καθαρής παρούσης αξίας, για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Δύο πηγές ανέφεραν ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα υποστούν ζημίες 73%-74% βάσει της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων που κατέχουν, ενώ τρίτη πηγή είπε ότι αυτές θα διαμορφωθούν στο 74%.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις