Translate

Στο τραπέζι του eurogroup ο ειδικός λογαριασμός για το ελληνικό χρέος




Την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ευρώπη περιορίζοντας τους φόβους για επιδείνωση ή μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη εκφράζουν όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι από την Ευρώπη αλλά και οικονομολόγοι από τις ΗΠΑ.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία που θα απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας τον επόμενο μήνα.

«Εχουμε όλα τα στοιχεία για μία συμφωνία. Αυτό θα υποστηρίξω ως υπουργός Οικονομικών απόψε. Στόχος μας είναι να ληφθούν υπόψη όλα όσα πραγματοποιήθηκαν εδώ και πολλές εβδομάδες, ακόμη και μήνες, από την ελληνική κυβέρνηση και τις πολιτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό» είπε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γιεργκ Ασμουσεν, μέλους της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, καθώς και της αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Ο Ασμουσεν υποστηρίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους γερμανικούς Financial Times ότι «η Ελλάδα ευτυχώς δεν είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομία» εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο των Συνόδων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του eurogroup.

«Οι Έλληνες πρέπει να δουν ότι το πρόγραμμα είναι για δικό τους συμφέρον και δεν τους επιβάλλεται από έξω. Διαφορετικά, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα» διευκρινίζει ο γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας μιλώντας σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας εξέφρασε αντίστοιχη αισιοδοξία ενόψει της συνάντησης των ομολόγων της στις Βρυξέλλες.

Όπως ξεκαθάρισε η ίδια δεν τίθεται θέμα αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ αλλά ούτε και υφαρπαγής της οικονομικής κυριαρχίας των μελών από κοινοτικούς αξιωματούχους και μηχανισμούς.

«Δεν μπορούμε να υφαρπάξουμε τη δικαιοδοσία των δημοσιονομικών που έχουν τα εθνικά κοινοβούλια κάθε χώρας. Όμως μπορούμε ασφαλώς να συνδέσουμε τη βοήθεια με προϋποθέσεις διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή τους. Όπως έχουμε διαπιστώσει προσφάτως στην περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος αυτών των προϋποθέσεων» δήλωσε η ίδια.

«Θα αποδεχόμουν την ύπαρξη ενός ειδικού λογαριασμού, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο και βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο» διευκρίνισε η Φέκτερ αναφερόμενη στην πρόταση για δημιουργία λογαριασμού που θα διασφαλίζει την καταβολή των τόκων υπέρ των δανειστών της Ελλάδας.

Ανεξαρτήτως του ζητήματος του ειδικού λογαριασμού ανάλογη αισιοδοξία για το ελληνικό ζήτημα διαπνέει εσχάτως και αμερικανούς οικονομολόγους. Σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη το περασμένο σαββατοκύριακο ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρουγκμαν όπως και ο συνάδελφός του Τζέφρι Σακς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Βέβαια ο Κρουγκμαν δήλωσε «100% βέβαιος» ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης.

Από την πλευρά του ο Σακς υπογράμμισε το θετικό ρόλο της ΕΚΤ ιδιαίτερα μετά την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στο ανώτατο αξίωμα. Ο ίδιος όμως επέκρινε τη Γερμανία για την επιμονή της στην πολιτική λιτότητας κάνοντας λόγο για «αμιγώς ιδεολογικά κίνητρα» πίσω από αυτή την εμμονή.

Επαινετικός προς τις αποφάσεις του ιταλού τραπεζίτη εμφανίστηκε στο ίδιο συνέδριο και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ο οποίος τόνισε ότι η κρίση ρευστότητας δεν απειλεί πλέον την ευρωζώνη.

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις