Translate

Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο η Ελλάδα


Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, περίμεναν με ανυπομονησία τις ελληνικές εξελίξεις και κατέγραψαν, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οπότε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου με τους δανειστές, τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Όλα, ανεξαιρέτως στέκονται αναφέρουν ότι στα περισσότερα ζητήματα Ελλάδα και τρόικα τα κατάφεραν, επιτέλους να βρουν κοινό έδαφος, όμως, επίσης σε όλα, τονίζεται η μη εύρεση χρυσής τομής στο έλλειμμα των 3,3 δισ. Οι δανειστές είχαν προτείνει το ψαλίδισμα των βασικών συντάξεων, όμως, η πολύωρη συνάντηση Παπαδήμου και Βενιζέλου με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς δεν έφερε το αναμενόμενο –για την τρόικα- αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, ο ξένος τύπος επισημαίνει ότι ο Βενιζέλος ταξιδεύει για Βρυξέλλες χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία, αλλά δόθηκε στην Ελλάδα δεκαπενθήμερο περιθώριο για αντιπρόταση στο «μαχαίρι» στις συντάξεις.

Οι Financial Times παρουσιάζουν το θέμα ως «διαμάχη γύρω από τις μειώσεις των συντάξεων» υπογραμμίζοντας ότι, «η ολονύκτια διαβούλευση των πολιτικών αρχηγών της απείθαρχης ελληνικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας γύρω από νέα μέτρα λιτότητας, βάλτωσε και πάλι τα πράγματα».

Μάλιστα, οι FT ανέφεραν πως οι Έλληνες αξιωματούχοι «συνέχιζαν να δηλώνουν σίγουροι ότι θα εξευρεθεί λύση και θα κλείσει η συμφωνία μέχρι το πρωί».

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg είχε τίτλο «οι ελληνικές διαπραγματεύσεις παγώνουν ενώ ο Βενιζέλος φεύγει για Βρυξέλλες», μεταφέροντας το γεγονός πως, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ακόμα αμφιβολίες για την επίτευξη της συμφωνίας του νέου πακέτου προς τη χώρα.

Το Bloomberg μετέφερε τα λόγια του Βενιζέλου, ο οποίος, με το μυαλό στο ερχόμενο Eurogroup, είπε ότι, «υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν μέχρι τη συνάντηση των μελών του  Εurogroup», στην ουσία παρουσιάζοντας το άγχος και την ανυπομονησία του Έλληνα αξιωματούχου για διευθέτηση των υπολειπόμενων σημείων της συμφωνίας.

Άλλο ένα μεγάλο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Reuters, δίνει με τη σειρά του βάρος επίσης στην είδηση της μη σύναψης τελικής συμφωνίας, Ελλάδας-δανειστών και μιλά στον τίτλο του θέματός του για «ατελέσφορη συμφωνία επί του νέου πακέτου στήριξης».

«Οι εταίροι της Αθήνας στην ΕΕ και στο ΔΝΤ είναι εξοργισμένοι για τη μη σύναψη συμφωνίας για μέτρα που εκείνοι ζητούν ώστε να εγκρίνουν το πακέτο 130 δισ. για τη στήριξη της Ελλάδας».

Το πρακτορείο επισημαίνει πως, η οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταφέρουν να καταλήξουν, κάποια στιγμή, Ελλάδα και δανειστές πρέπει απαραίτητα να έχει «κλειδώσει» ως τις 15 Φεβρουαρίου.

Στόχος, γράφει το Reuters είναι «η αποφυγή χαοτικής χρεοκοπίας στη χώρα, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να απειλήσει την ανάνηψη της παγκόσμιας οικονομίας».

«Ο Βενιζέλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αργότερα την Πέμπτη, για τη συνάντηση του Eurogroup, του οποίου οι υπουργοί οικονομικών περίμεναν ότι, ο Έλληνας συνάδελφός τους θα τους παρουσίαζε δέσμευση για κάλυψη του ελλείμματος των  3,3 δισ., μέσα στο 2012».

Τελικά, αναφέρει το Reuters, οι ολονύκτιες συζητήσεις  δεν κατέληξαν σε τελική συμφωνία μια και οι συντάξεις έγιναν «αγκάθι», την ίδια ώρα που ο Βενιζέλος δήλωσε πως φεύγει για Βρυξέλλες με την ελπίδα να παρθεί θετική απόφαση και να  δοθεί το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Βαρύτητα δόθηκε στη δραματική έκκληση του Έλληνα υπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς για γρήγορη επίλυση των διαφορών τους, μια και η «επιβίωση της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια» εξαρτάται από το νέο αυτό πακέτο και τη συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές.

Τέλος, το βρετανικό BBC, στάθηκε κυρίως στη διαφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την τοπική κυβέρνηση, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απέτυχε να διασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησής του… έπειτα από διαβουλεύσεις επτά ωρών». Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως βασικό σημείο διαφωνίας υπήρξε η μη σύγκλιση απόψεων για τη μείωση των βασικών συντάξεων.



Τουρκικές εφημερίδες: Για 151 ευρώ οι Έλληνες θα χάσουν 130 δισ!

Πρώτο θέμα η ελληνική κρίση και στον τουρκικό τύπο.

Η Vatan αναφέρεται στις εξελίξεις και γράφει : « Ο γείτονας εξαιτίας 151 ευρώ θα χάσει 130 δις ευρώ», τονίζοντας ότι δεν μπόρεσε ακόμα να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο σφίξιμο της ζώνης για το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Σημαντικότερη αιτία της διαφωνίας είναι η μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από 750 ευρώ σε 600.

Η Milliyet αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα με τον τίτλο  «Η Ελλάδα στην τελευταία καμπή στην κρίση για την χρεοκοπία» και γράφει ότι οι έλληνες πολιτικοί παρά τις διαμαρτυρίες ετοίμασαν ένα κοινό κείμενο για την συμφωνία που θα παρεμποδίσει την χρεοκοπία.

Η Hurriyet γράφει ότι κάλεσαν την Ελλάδα ή να κάνει αυτό που της λένε ή να χρεοκοπήσει και κάνει αναφορά στο 16σελιδο νέο σχέδιο της τρόϊκα. Στην συνέχεια γράφει ότι συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες συσκέψεις ενώ ο λαός βγήκε και πάλι στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται στην απεργία με τον τίτλο « Είπαν μη σκύβετε το κεφάλι και έκαψαν την γερμανική σημαία».

Η Cumhuriyet γράφει για το θέμα :« Η κυβέρνηση παραδίδεται, οι εργαζόμενοι αντιδρούν.

 Η Bugun γράφει για τις τελευταίες εξελίξεις «απεργία έναντι των επιπρόσθετων μέτρων της τρόϊκα»

Η Yeni Safak με τίτλο « Η Ελλάδα στριμώχτηκε μεταξύ της τρόϊκα και του λαού της» γράφει ότι ενώ η αναζήτηση λύσης για τα χρέη της Ελλάδας βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο λαός βγήκε πάλι στους δρόμους. Τα μέτρα που θέλει να επιβάλλει η τρόϊκα οδήγησαν στην μεγάλη διαμαρτυρία του λαού, η δε κυβέρνηση που έχει στριμωχτεί μεταξύ τρόικας και λαού, ακόμα δεν μπορεί να αποφασίσει.

Η Turkiye με τον τίτλο: « Και αν ακόμα η Ελλάδα βγεί από το ευρώ δεν θα επέλθει συμφορά» επισημαίνοντας δήλωση του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes ότι ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα βγεί από την ευρωζώνη, η Ένωση θα συνεχίσει να στέκεται στα πόδια της.

«Η έξοδος από το ευρώ δεν θα είναι η καταστροφή», γράφει η Taraf.
Η Star έχει τίτλο: «Η Ελληνική Κυβέρνηση αντιστέκεται στην ΕΕ και ο λαός στην Αθήνα». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ενώ η ΕΕ περιμένει την είδηση που θα έρθει από την Ελλάδα ο ελληνικός λαός βγήκε στον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα.

Η Sabah γράφει: «Η απεργία στην γείτονα ήταν και πάλι επεισοδιακή» .

Η Radikal αναφέρεται στην 24ωρη απεργία στην Ελλάδα με τίτλο: «Εργάστηκαν μόνο οι Υπουργοί» και υπογραμμίζει ότι η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των Κομμάτων πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις