Translate

Σε ισχύ οι αλλαγές του μνημονίου για τα εργασιακά


Σε ισχύ τέθηκαν χθες όλες οι διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά και περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, καθώς δεν απαιτείται εφαρμοστικός νόμος για την υλοποίηση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν ζητήματα όπως του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργασίας.

Μάλιστα στο κείμενο ξεκαθαρίζεται ότι θα υπάρξει νέα παρέμβαση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στα ποσά των εφάπαξ έως τον Ιούνιο, ενώ αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν συναινέσουν να διαμορφώσουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σύμφωνα με τις μισθολογικές απολαβές στην Πορτογαλία και στις ανατολικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Αναλυτικότερα τέθηκε σε ισχύ η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% της ΕΓΣΣΕ σε όλα τα κλιμάκια και κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών, δηλαδή θα αμείβονται πλέον με 510,94 ευρώ μικτά.

Η μετενέργεια ισχύει για 3 αντί 6 μήνες και εάν δεν συναφθεί νέα συμφωνία, μετά το διάστημα αυτό, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών συμβάσεων.

Όλες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μια μέγιστη διάρκεια 3 ετών. Οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν ήδη για 24 μήνες ή περισσότερο θα λήξουν μέχρι και 1 έτος από την ψήφιση του Μνημονίου.

Ακόμη «παγώνουν» οι «ωριμάνσεις» που προβλέπεται από τον νόμο ή τις συλλογικές συμβάσεις (που αναφέρεται σε όλες τις αυτόματες αυξήσεις μισθών με βάση το χρόνο) μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Απαγορεύεται η μονομερής προσφυγή σε διαιτησία, επιτρέποντας αιτήσεις για διαιτησία μόνο εάν συναινούν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

Παράλληλα, κλείνουν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Δρομολογείται νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για την εξοικονόμηση ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2012, η οποία θα περιλαμβάνει:

- ένα σχέδιο νόμου για περικοπών στις επικουρικές συντάξεις
- ανατροπές στα συνταξιοδοτικά ταμεία με υψηλές μέσες συντάξεις που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό
- έως στα τέλη Ιουνίου, θα θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία εφάπαξ.

Πηγή : real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις