Translate

Αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι δανειστές...


Τι θα αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας

Το ερώτημα είναι αρχαίο: η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;Το εντυπωσιακό είναι ότι τα καλύτερα μυαλά του κόσμου ακόμη δε μπορούν να το απαντήσουν. Οι ξένοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει μεταρρυθμίσεις και η Αθήνα τους απαντά ότι με την τακτική τους έχουν βυθίσει τη χώρα στην ύφεση και την αβεβαιότητα. Και αδυνατούν να αντιληφθούν πως έχουν όλοι δίκιο. Και η κότα έκανε το αυγό και το αυγό την κότα.

Οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου πράγματι βαρύνονται με καθυστερήσεις.
Και η τρόικα, όμως, τον περασμένο Ιούνιο προέβλεπε ύφεση 3,5%. Και το 2011 έκλεισε με 7%! Εξαιτίας και της δικής της συνταγής. Το κυριότερο, όμως, εξαιτίας της δικής της καθυστέρησης να δώσει οριστική λύση που παρατείνει την αβεβαιότητα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν το ελληνικό χρέος στο 128% του ΑΕΠ το 2020. Δηλαδή, δε θα είναι βιώσιμο; Oχι με το πακέτο βόηθειας που έχει προεγκριθεί στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Η Γερμανία αρνείται να βάλει άλλα λεφτά. Ξέρει, όμως, ότι αν δεν βάλει ούτε αυτά τα οποία έχει πει, τότε κινδυνεύει να τα χάσει όλα. Όλοι θα τα χάσουν όλα, καθώς χωρίς PSI και νέο δάνειο η Ελλάδα απλά θα χρεοκοπήσει.

Για αυτό σκέφτονται να δώσουν το δάνειο, αλλά σε κλειστό λογαριασμό, από τον οποίο θα πληρώνονται τα δανεικά. Για τα υπόλοιπα η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Κάτι που σημαίνει νέες δραματικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και το κοινωνικό κράτος.

Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται και τα πολιτικά. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αρκετοί υπουργοί ρώτησαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί η χώρα πάει σε εκλογές ενώ η κανονική ημερομηνία είναι το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών τους απάντησε. Ξέροντας πως πρόκειται για μία ακόμη πρόφαση όσων επιμένουν να παίζουν καθυστέρηση. Η τακτική αυτή των εταίρων μας έχει θυμώσει την Αθήνα. "Κάποιοι θέλουν την Ελλάδα στη δραχμή" είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνοντας το Βερολίνο. "Τροχειοδηκτικά ήτανε" λένε όσοι ξέρουν. Ακολούθησαν τα πραγματικά πυρά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις