Δευτέρα

Αλλάζουν όλα στους μισθούς


"Ψαλίδι" στις απολαβές εκατομμυρίων ιδιωτικών υπαλλήλων

Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μνημονίου με τις σαρωτικές αλλαγές για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις , ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης κάλεσε τους εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ και τους παρότρυνε να υπογράψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κλαδικές συμβάσεις για να μην μετατραπεί η αγορά σε... ζούγκλα με αυθαίρετες μειώσεις μισθών.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης αποσαφήνισε ότι η μείωση του κατωτάτου μισθού κατά 22%, δηλαδή η διαμόρφωσή του στα 586 ευρώ, αλλά και το ψαλίδισμα των κλαδικών μισθών δεν θα συντελείται αυτόματα. "Αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη και όχι υποχρέωση", είπε ο υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ δεσμεύτηκε να πείσει τους συνδικαλιστές να υπογράψουν άμεσα κλαδικές συμβάσεις ακόμα και με μικρες μειώσεις η άλλες υποχωρήσεις ώστε να αποφύγουμε την ελεύθερη πτώση των μισθών. Κάποιοι κλάδοι ήδη κινητοποιήθηκαν. Κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν πάγωμα μισθών υπέγραψαν τα πολυκαταστήματα και ο κλάδος των υπηρεσιών.΄

Την Τρίτη θα εκδοθεί πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα δίνεται τρίμηνο περιθώριο για να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις ενώ προβλέπονται οι μειώσεις μισθών και το πάγωμα των ωριμάνσεων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκεντρωθούν τα αιτήματα και οι απορίες της αγοράς και να εκδοθούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

Η μείωση του κατώτατου μισθού θα έχει επιπτώσεις και στο επίδομα του ΟΑΕΔ που είναι η μοναδική ενίσχυση που λαμβάνουν συνολικά 270.000 άνεργοι. Η ρύθμιση που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας από τα μεσα Μαρτίου προβλέπει επίδομα δύο ταχυτήτων ανάλογα με τα ένσημα του ανέργου. Ετσι, το νέο επίδομα θα χορηγείται για 12 μήνες και θα αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού -δηλαδή θα παραμείνει στα 460 ευρώ- για τους εργαζόμενους που απολύονται μετά από πολλά χρόνια μισθωτής εργασίας. Το σκεπτικό είναι ότι αυτή η κατηγορία μισθωτών έχει καταβάλει συνολικά μεγαλύτερη εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ.

Αντίθετα, οι οικοδόμοι και οι εποχικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στον τουρισμό θα επιδοτούνται για 6- 8 μήνες με το 55% του κατώτερου μισθού, δηλαδη το επίδομα ανεργίας θα φτάνει μόλις τα 320 ευρώ...

Πηγή : protothema.gr

Πρόσωπα

Ακης Τσοχατζόπουλος Αμαντέου Αλταφάζ Ανγκελα Μέρκελ Άννα Διαμαντοπούλου Αρθούρος Ζερβός Β. Ράπανος Βγενόπουλος Βενιζέλος Βέρνερ Φάιμαν Γ. Μουρμούρα Γιώργος Ζανιάς Γκ. Χαρδούβελης Δημήτρης Δασκαλόπουλος Δώρα Δώρα Αγγελοπούλου Εβαλντ Νοβότνι Ευ. Βενιζέλος Ευ. Βενιζέλου Ευ.Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Ζαν Μαρκ Ντανιέλ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Θέμης Σαρανταένας Θεόδωρος Πάγκαλος Κλ. Ναυπάκτου Κριστίν Λαγκάρντ Λ. Παπαδήμος Λοβέρδος Λουκάς Παπαδήμος Λυκούργος Μ. Ντράγκι Μ. Τσαμάζ Μάριο Μόντι Μέρκελ Μιχάλης Σάλλας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μπαρόζο Μπάστας Χάρης Νικου Ασκουνη Νίκου Χρυσικόπουλου Ντάλαρα Π. Οικονόμου Παπαδήμος Παπακωσταντίνου Παπούλιας Παραίτηση Καπελέρη Πολ Καζέριαν Πολ Τόμσεν Προβόπουλος Ρουμελιώτης Σάιμον Ο΄Κόνορ Σαμαράς Σαρκοζί Σόιμπλε Στουρνάρας Τσάρλς Νταλάρα Τσαρλς Νταλάρα. Φίλιππος Σαχινίδης

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων
Ελεύθερη και Δωρεάν Καταχώρηση για Πάντα.

οι σελίδες...

με άλλη ματιά

Popular Posts

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις