Translate

Τρίτη φορά στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης η Δωδώνη


Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια πώλησής της και εννέα μετά τη δεύτερη, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη για τρίτη φορά βρίσκεται στον δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Το σήμα, το οποίο αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες, εδόθη από την ΑΤΕ, την περασμένη εβδομάδα με τη δημοσίευση της πρόσκλησης διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή επενδυτή στον οποίο θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής που κατέχει.

Κίνηση η οποία, αν και αναμενόμενη, έχει σημάνει συναγερμό σε εργαζόμενους και συνεταιριστές οι οποίοι προετοιμάζουν τη δική τους απάντησή στις προθέσεις του βασικού μετόχου.

Ήδη έχουν προγραμματίσει για σήμερα 21 Φεβρουαρίου, ημέρα επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, να κάνουν ηχηρή την παρουσία τους στην παρέλαση. Την περασμένη Πέμπτη εξάλλου οι κτηνοτρόφοι της Πρέβεζας πραγματοποιήσαν συγκέντρωση στη Φιλιππιάδα, με αίτημα να μην πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ".

Την ίδια ώρα πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναμένεται να δώσουν το παρόν στη διαδικασία πώλησης της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας. Μεταξύ αυτών και γνωστά ονόματα της παγκόσμιας και ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι

Ήδη η λίστα με τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους για την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Πληροφορίες θέλουν τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη μια από τις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες εταιρείες του κλάδου με ισχυρό μερίδιο στο κομμάτι της φέτας αλλά και σημαντικές εξαγωγές, να φλερτάρουν γνωστά ονόματα της παγκόσμιας γαλακτοβιομηανίας.

Μεταξύ αυτών η Friesland, η Arla, μια Τούρκικη εταιρεία και μια Αυστραλέζικη. Από τους Έλληνες, δύο ονόματα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής. Οι αδελφοί Σαράντη μέσω του ομίλου Τυράς και ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Αθήνα.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η λίστα με τους εν δυνάμει διεκδικητές του ποσοστού που κατέχει η ΑΤΕ στη Δωδώνη θα μεγαλώσει, ως αποτέλεσμα όπως αναφέρουν οι ίδιοι, των διερευνητικών επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στα ατού της τα μερίδια της, οι εξαγωγές και πάνω από όλα το brand. Αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για όσους θα θελήσουν είτε να ενισχύσουν τη θέση τους στο κομμάτι των τυροκομικών προϊόντων είτε για όσους δεν έχουν και θα ήθελαν να αποκτήσουν παραγωγική βάση στην ελληνική αγορά.

Η παράμετρος αυτή αφορά κυρίως πολυεθνικούς παίκτες οι οποίοι έχουν μόνο εμπορική παρουσία στην Ελλάδα και επιθυμούν να αποκτήσουν παραγωγική βάση.

Μεταξύ των διεκδικητών της γαλακτοβιομηχανίας δεν αποκλείεται να είναι και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, που είναι και μέτοχοί της, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσλάβει και σύμβουλο. Βέβαια οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ σημειώνουν ότι το αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά των συνεταιριστών θα είναι για την τιμή των όπλων.

Σημειώνεται ότι σήμερα εκτός από την ΑΤΕ η οποία ελέγχει ποσοστό 67,77% στην γαλακτοβιομηχανία, ποσοστό 24,78% έχει η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων, 2,9% η Ε.Α.Σ. Πωγωνίου, 0,55% η Ε.Α.Σ. Άρτας-Φιλιππιάδας, 2,4% η Ε.Α.Σ. Πρεβέζης και ποσοστό 1,6% η Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας.


Η διαδικασία

Έχοντας κλείσει ένα μέτωπο στα Ανατολικά της χώρας (ΣΕΚΑΠ), η ΑΤΕ επιδιώκει να κλείσει και το μέτωπο στα δυτικά της (Δωδώνη), στο πλαίσιο της στρατηγικής για απεμπλοκή από τις θυγατρικές εταιρείες μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η επιλογή του Επενδυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού σε δύο φάσεις, που θα περιλαμβάνει την προεπιλογή επενδυτών (Φάση Α’) και τη μετέπειτα υποβολή δεσμευτικών προσφορών (Φάση Β’). Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, πρέπει να το υποβάλουν εγγράφως στην ΑΤΕbank μέχρι την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Ποια είναι η Δωδώνη 

Η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία ιδρύθηκε το 1963 από την ΑΤΕbank και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή τυριού, καθώς και στην παραγωγή νωπού γάλακτος, γιαουρτιού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σήμερα, είναι η μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρίες τυριών με την ισχυρότερη και πλέον αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία στα προϊόντα φέτας στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών η εταιρία από το 1984 είναι κερδοφόρα. Το 2010 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 103,9 εκατ. ευρώ (102,4 εκατ. ευρώ το 2009) και κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ύψους 7,8 εκατ. ευρώ (5,5 εκατ. ευρώ το 2009).

Επιπλέον, κατά τη χρήση του 2011 απορρόφησε τη θυγατρική εταιρία με την επωνυμία Ζωοτροφές Δωδώνη Α.Ε., η δραστηριότητα της οποίας διεκόπη τον Οκτώβριο του 2011. Κατά την 31.12.2011, απασχολούσε 135 εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου και 257 εποχιακούς εργαζόμενους, ήτοι συνολικά 392 εργαζόμενους, μειωμένους κατά 77 σε σχέση με την 31.12.2010.

Η εταιρεία διαθέτει μεταξύ των άλλων ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και σταθμούς πρόψυξης οι οποίοι καλύπτουν 151.580 τ.μ., κτηριακή υποδομή 31.460 τ.μ., ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος 20.000 τ.μ., αποθηκευτικούς χώρους 40.000 τ.μ.

Εκτός από τα κτήρια και τα μηχανήματα, τα άυλα στοιχεία της είναι και τα σημαντικότερα. Σήμερα η εταιρεία είναι η ισχυρότερη ελληνική εμπορική επωνυμία στο χώρο των τυροκομικών προϊόντων. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας τυριού Φέτας, κατέχει ηγετική θέση στη βορειοδυτική Ελλάδα και εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Το βάπτισμα του πυρός στις διεθνείς αγορές το έλαβε η εταιρεία τη δεκαετία του ’80 και σήμερα τα προϊόντα της διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού όπως η Delhaize, Rewe, Ahold, Costco, Carrefour κ.ά.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι την περασμένη τετραετία 2008-2011 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία κατευθύνθηκαν στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, στο νέο σταθμό συλλογής στην Παραμυθιά, στον εκσυγχρονισμό των τμημάτων γιαούρτης και εμφιάλωσης, κ.ά.

Πηγή : euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις