Translate

Το σκέφτονται για τα δώρα, επιμένουν στον κατώτατο, προτείνουν λουκέτα

Άκαμπτος στο ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερο διαλλακτικός για τον 13ο και 14ο μισθό και με εμφανείς τάσεις... παραίτησης στην προοπτική δυναμικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα, εμφανίζεται ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του.




Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν, τελικά, παρεμβάσεις στον 13ο και 14ο μισθό, εμμένει ωστόσο στη θέση του για μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία τα ανάλογα επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερα

Ερωτηθείς εάν πρέπει να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί, ο κ. Τόμσεν σημειώνει ότι αυτό αποτελεί «ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα» ενώ για το ενδεχόμενο απολύσεων λέει ότι πρέπει να εξεταστεί και αυτή η πιθανότητα για υπαλλήλους που «εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητες». Προσθέτει πάντως ότι η μεγάλη ελάφρυνση του κράτους θα προέλθει από τις συνταξιοδοτήσεις.
Μεταξύ των λαθών που ομολογεί είναι η υπερφορολόγηση παραδεχόμενος ότι αυτή οδήγησε σε υφετικά φαινόμενα.

Θέμα ημερών η ολοκλήρωση του PSI
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI,ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι αυτές είναι «θέμα ημερών να ολοκληρωθούν» προσθέτοντας ότι εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή, η ανταλλαγή θα μπορεί να προχωρήσει τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου.
«Η συμφωνία του PSI θα κατατεθεί και θα εξετασθεί για μερικές εβδομάδες και μέχρι περίπου το τέλος Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε εάν η πρότασή σας θα έχει γίνει αποδεκτή. Τότε θα μπορεί να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων στο πρώτο ήμισυ του Μαρτίου», είπε. «Είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά εφικτό».

Ολα ανοικτά για 13ο - 14ο μισθό
O κ. Τόμσεν επαναλαμβάνει την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και δηλώνει ότι, εάν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν φέρουν άμεσα αποτελέσματα, τότε ίσως θα πρέπει να εξεταστούν πιο άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν στον κατώτατο μισθό και στα δώρα στον ιδιωτικό τομέα.
«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να εξετάσει πιο άμεσες παρεμβάσεις για μια προσωρινή περίοδο», δηλώνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ: «Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στον κατώτατο μισθό και πιθανώς στον 13ο και 14ο μισθό». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση επί του θέματος.

Να κλείσουν οργανισμοί
Αναφερόμενος στον δημόσιο τομέα, ο κ. Τόμσεν είπε ότι θα πρέπει να κλείσουν οργανισμοί και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναγκαστικών απολύσεων. «Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μειώσεων στον δημόσιο τομέα θα προέλθει από συνταξιοδότηση». σχολιάζει

Επιμένει στις υπογραφές
Ο Τόμσεν υπεραμύνεται επίσης του αιτήματος της τρόικας για την παροχή δεσμεύσεων από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου ότι θα εφαρμόσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί, προτού εγκριθεί το νέο πακέτο διάσωσης.
«Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις ότι όποιος θα είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν -και επιθυμεί εύλογα να κάνει κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αυτές θα είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους και το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας», αναφέρει.


ΨΗΝΟΥΝ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
Νέα φορολογική αφαίμαξη με περαιτέρω αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (Φ.Π.Α., ειδικοί φόροι κατανάλωσης), κατάργηση φοροαπαλλαγών, αναπροσαρμογή του φόρου επί των καταθέσεων από το 10% στο 20% αλλά και αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ετήσια βάση προτείνει στην κυβέρνηση το τεχνικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ με το πόρισμά τους, πάνω στο οποίο όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος θα στηριχθούν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προκρίνουν μια μεταρρύθμιση που θα μεταφέρει το βάρος από τις εισφορές που επιβάλλονται στους πολύ χαμηλούς μισθούς στην κατανάλωση μέσω της περαιτέρω αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ για τα προϊόντα που βρίσκονται σήμερα στον πολύ χαμηλό συντελεστή.
Επίσης το ΔΝΤ λέει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει άμεσα σε καμία μείωση των ανώτατων συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Το πόρισμα για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που έχει υποβάλει το ΔΝΤ μεταξύ των άλλων προβλέπει:

Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων
  • Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα.
  • Μετατροπή του βασικού αφορολόγητου σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου.
  • Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα.
  • Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.
  • Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας σε κέρδη από κεφάλαιο, δηλαδή σε εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, σε υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών και σε μισθώματα ακινήτων.
  • Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20% (στον βαθμό που το επιτρέπει η οικονομική ανάκαμψη).
  • Φορολογία ακίνητης περιουσίας.
Μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
  • Κατάργηση της διακριτικής ευχέρειας του υπουργού Οικονομικών να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο.
  • Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.
  • Μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή 6,5% στο 13%.
  • Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.
  • Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.
  • Υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι πωλήσεων.
  • Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.
Πρωτόπαπας: Η μείωση του κατώτατου δεν θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα
Κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση του κατώτατου μισθού, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ιδιαίτερα σε σχέση με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν πιστεύω ότι μια μείωση του κατώτερου μισθού θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Θεωρώ ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα διευρύνει ύφεση και ανεργία και δημιουργεί έναν πολύ αρνητικό συμβολισμό», τόνισε.

ΚΚΕ: Κύριος στόχος η ισοπέδωση των μισθών
«Η θέση της τρόικας αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος τους είναι η ισοπέδωση των μέσων μισθών και όλων των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό ορέγονται χρόνια οι βιομήχανοι, αυτό θέλουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και η ΕΕ. Το έγκλημα είναι αποφασισμένο και οι εκβιασμοί έτοιμοι», αναφέρει σσε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις