Translate

«Καπέλο» 20 δισ. στο δημόσιο χρέος εξαιτίας των μέτρων βλέπουν τώρα οι δανειστές


Πανικό προκαλεί σε κυβέρνηση και Ευρωπαίους εταίρους η διαπίστωση από τους τεχνοκράτες που αξιολογούν την πορεία του ελληνικού Προγράμματος ότι η βαθιά ύφεση και τα σκληρά μέτρα δημιουργούν μεσοπρόθεσμα μια νέα «τρύπα» ύψους σχεδόν 20 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος της χώρας.

Έτσι ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 -που αποτελεί και προϋπόθεση για την έγκριση του νέου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας- ανατρέπεται εκ προοιμίου, οδηγώντας επιτακτικά στην ανάγκη παροχής πρόσθετης οικονομικής  βοήθειας προς τη χώρα μας ή ακόμα και μεγαλύτερης διαγραφής χρέους.

Διαβάστε εδώ τις εκτιμήσεις εταίρων και Αθήνας που μετέδωσε από χτες το protothema.gr
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, το θέμα της αντιστάθμισης των δημοσιονομικών επιπτώσεων που προκαλούν η ύφεση και τα σκληρά μέτρα (πάνω και από 5% που προβλέπει η κυβέρνηση) θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Euroworking Group την Κυριακή, αλλά και στο  Eurogroup από τον Ευάγγελο Βενιζέλο την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ώρα που η Ελλάδα θα πιέζεται για να εφαρμόσει τα νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος θα ζητά να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι τα 130 δισ. του νέου πακέτου δεν επαρκούν, ανοίγοντας «παράθυρο» για παροχή πρόσθετης χρηματικής βοήθειας, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού διάσωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα  κλιμακώνονται και οι πιέσεις προς την ΕΚΤ από τους «υποστηρικτές» της Ελλάδος (κυρίως την Ιταλία και τον κ. Μόντι) ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα συμμετοχής της στο PSI χωρίς να προκληθούν αναταράξεις το ευρωσύστημα.

 Κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις αφορούν σε διάθεση των κερδών (περίπου 15 δισ.) που καρπώνεται ο επίσημος τομέας από την ανταλλαγή ομολόγων είτε εάν υπάρξει συμμετοχή στο PSI είτε εάν γίνει ανταλλαγή το σαββατοκύριακο με όρους κτήσης των ελληνικών τίτλων (διαβάστε εδώ σχετικά).

Στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα διαθέτει το ποσό των κερδών είτε απευθείας στην Ελλάδα, είτε μέσω μερισμάτων στα κράτη μέλη που θα χρηματοδοτήσουν την χώρα μας.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις